Ankara, Kızılcahamam ilçesine bağlı Ankara-Çerkeş karayolu üzerinde, sırtını "ÇEYİL" meşeliğine dayamış, sol tarafında heybetli Işık Dağı, sağ tarafında Büyük Asar dağı bulunan, suyu; kuzpınar, hambarkaya ve arduçtan gelen; asırlık "TEKNE ÇAMI" ile kökleri Orta Asyaya dayanan, ayrıldığında insanın içine bir burukluk ve ateş düşüren, o tadına doyulmaz Gövel Suyu olan bir "ANADOLU KÖYÜ'DÜR."
Köyümüzü; hiç görmeyen, bilmeyen, kimseyi tanımayan, bir köyünün olduğunun farkında olmayan, biz kimlerdeniz, kimlerle akrabayız gibi şeyleri bilmeyen köye gelsin.
Arefe günleri ve Cenazelerde muhakkak gayret gösterip köye gelmeye çalışalım.
Bayram günleri de köye gelelim, akraba, komşu, hısım kavim ziyareti ile kabristan ziyareti yapıp dönelim olur mu.? olur.



15 Eylül 2014 Pazartesi

GERÇEK ! DELİ İMAM EFSANELERİ - 2



Kalfatlı İpek Dede ve Seyli Deli İmam 
                                                                                          
                                           
Kalfat’a geldiği zaman çoğunlukla İpekgil’in odada misafir olmasının sebebini kimse tam olarak bilmemektedir. Deli İmam’ın savaş yıllarında tabur imamlığı yaptığı ve çeşitli cephelerde bulunduğunu bilinmekte hatta onların ailesine tabur imamları dendiği belirtilmektedir. İpek Dede’nin üç ağabeyi (Osman, Halim ve Yahya) değişik cephelerde şehit olmuşlardır. Muhtemelen bunlardan birisi Deli İmam ile beraber olduğu cephelerden birinde şehit olmuş ve geride kalan ailesi ve çocukları ile ilgilenmesini vasiyet etmiş olmalıdır. Durmuş Hoca’nın İpek Dede ile ilişkilerinde buna dair ipuçları vardır. Meselâ:
İpek Dede’nin şehit ağabeylerinin çocuklarına mirastan doğan arazi ve diğer haklarını vermekte gönülsüz davrandığını işiten Deli İmam;
-Bak İpek herif..! Kimse açlıktan ölmez, o yetimler bir şekilde büyür, kendilerini kurtarır. Ama sen kağnıyı Çal tepesinin tam üzerine çıkardın, bir geri kaçırırsan bir daha iflah olmazsın. Aklını başına al! diye nasihat ettiği iki kişi tarafından anlatılmıştır..



[1][2] İsmail Açıksöz, 1932 Kalfat doğumlu(müteveffa) ; Ali Karakaya,1931 Kalfat doğumlu. Çal tepesi, Kalfat'ta yüksekçe bir tepedir.
Hakkı DURAN