Ankara, Kızılcahamam ilçesine bağlı Ankara-Çerkeş karayolu üzerinde, sırtını "ÇEYİL" meşeliğine dayamış, sol tarafında heybetli Işık Dağı, sağ tarafında Büyük Asar dağı bulunan, suyu; kuzpınar, hambarkaya ve arduçtan gelen; asırlık "TEKNE ÇAMI" ile kökleri Orta Asyaya dayanan, ayrıldığında insanın içine bir burukluk ve ateş düşüren, o tadına doyulmaz Gövel Suyu olan bir "ANADOLU KÖYÜ'DÜR."
Köyümüzü; hiç görmeyen, bilmeyen, kimseyi tanımayan, bir köyünün olduğunun farkında olmayan, biz kimlerdeniz, kimlerle akrabayız gibi şeyleri bilmeyen köye gelsin.
Arefe günleri ve Cenazelerde muhakkak gayret gösterip köye gelmeye çalışalım.
Bayram günleri de köye gelelim, akraba, komşu, hısım kavim ziyareti ile kabristan ziyareti yapıp dönelim olur mu.? olur.



27 Nisan 2019 Cumartesi





TARİHİ KİMLİĞİ İLE SEYHAMAMI

Tarihçe

  • Anadolu Beyliklerinin en önemlilerinden olan Candaroğulları Beyliği sınırları içindeki Yabanabat, bu beyliğin, başta Osmanlılar olmak üzere diğer beyliklerle irtibat noktası konumunda ve beyliğin eğitim ve kültür merkezidir.
  • Bu dönemde daha da önem kazanan Yabanâbad’ın kuzey (Güvem) bölgesinin idaresi, Candaroğlu İsfendiyar Bey tarafından oğlu Hızır Bey’e verilmek istenir. Buna karşı çıkan öbür oğlu Kasım Bey Osmanlılara başvurunca Çelebi Mehmet’in bölge üzerine yürümesi üzerine bölge idaresi Kasım Bey’in üzerinde kalır. (1417) Kasım Bey, Çelebi Sultan Mehmet’in damadıdır ve İstanbul’ un fethine katılmıştır.
  • Bölgedeki Kasımlar köyü, adını o günlerden alır ve o döneme ait önemli kültür izleri taşır. Hıdırlar adı da, İsfendiyar Bey oğlu Hızır Bey’den kalmıştır.
  • Osmanlılarla yapılan savaşda yenilerek Candaroğulları’na sığınan Menteşe Beylerinden Mahmut Bey, Kızılcahamam’ın kuzeyinde (İyceler Köyü’nün Menteşeler Mahallesi) yer alan ve günümüzde Menteşeler adı ile anılan havalide yerleşmiştir. Şu anda bölgede yaşayan Kara soyadlı sülâle bunların devamıdır.
  • XV. Asrın ikinci yarısında ise Güvem ve kuzey bölgeleri Candaroğulları’ ndan İskender Bey bin Mehmet Bey’in mülküdür. Bölgeye ismini veren İskender Bey, elindeki arazileri vakfettiği halde Seyhamamı’nı mülkiyetinde bırakır. Eski ismi Kilise olan Seyhamamı’ ndaki kilise, muhtemelen İskender Bey zamanında yıkılarak, yerine bir cami inşa edilmiştir.
  • Osmanlı arşiv belgelerinde “tabî-i Binari” ip ucuyla belirtilen “Ilısu” köyünden bahsediliyor. Bu durumda Ilısu köyünün, geçmişte Binari kazasına bağlı bir köy olduğu söylenebilir. Belgelerde Binari’ ye bağlı diğer köyler ve Sey Hamamı civarında sıcak su kaynaklarının bulunduğu dikkate alındığında Ilısu köyünün Güvem çevresinde bir köy (veya mezra) olduğu söylenebilir.
  • Keza Seyhamamı’ nın bağlı olduğu Yukarı Kise köyünde önemli bir yere sahip "Deli İmam" namı diğer TABIRMAMGİL ailesinin ILIPINAR soyadının da ILISU bağlantılı olduğu varsayımı göz önünde tutulabilir.

Kültür

  • Yukarıkese köyünün mahallesi olduğu için insanları gelenek ve görenekleri aynen devam ettiriler.
  • Gelir kaynakları tarım, hayvancılık ve kaplıca olduğundan pansiyon culuk tur. Tarihi evlerde pansiyonculuk yapıldığı gibi kaplıcanın karşısında bulunan birde otel vardır. Bakkal, çay evi, Lokanta gibi işletmeleri de vardır.

Kaplıca hakkında

  • Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinin Çerkeş yolu üzerinde bulunan Sey Hamamı, Ankara metropolünün önde gelen kaplıca yöresi olarak, kaplıca turizmi ile turistlere hizmet veriyor.
  • Kaplıcada özellikle romatizma, kalp ve dolaşım, kadın hastalıkları, böbrek ve idrar yolu hastalıkları, mide ve bağırsak hastalıkları, sinirsel hastalıklar, eklem ve kireçlenme, beslenme bozukluğu gibi hastalıklara faydalı olduğu belirtilirken, yoğun orman örtüsüne sahip olan yerleşim bölgesi, iş temposunun stresini atmak, dinlenmek, spor yapmak, avlanmak, gürültü ve kalabalıktan uzakta sessiz ve temiz bir ortamda iyi bir vakit geçirmek için önemli bir merkez konumunda.

Turizm

  • Kral Yolu’nun (Pers Kral Yolu) haritasına bakarsak, bu tarihi yol bölgesinde Seyhamam'ında geçtiğini görürüz. Yol, İzmir’in 95 km doğusundan başlıyor, yani Sardis’ten (Manisa); ileride ise doğuya doğru şu an ki Türkiye'nin orta kuzey kısmından (Seyhamam'ından)  2 700 km lik bir yol çizilerek Perslerin başkenti Susa’ya kadar gidiyor. [susa ismine dikkat edelim la. Susa (bizim köyde): yol demektir)]
  • Aslında buradaki hamamın ilk inşaası Milattan Önce 5. yüzyıla dayanmaktadır. Persler zamanında yapılmıştır., Romalılar, Haçlılar, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında kullanılmıştır. Şifalı suları ve tertemiz havasından maalesef  faydalanamamaktayız vede kıymetini bilmemekteyiz.
  •  önemli not 22/10/2004 Tarihli ve 2004/8328 Sayılı Kararname ile turizm merkezi olarak ilanı edilsin denilmiş sonra sümen altı olmuş her ne hikmetse  #Kızılcahamam'ın karşısındaki eski Asya termal inşaa olmuştur.  http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2005/01/20050106-1.htm
  • Seyhamam çevresinde bulunan ormanlarda görülebilecek bir çok doğal güzellik (gelin kayalar) ve sonradan yapılan yapay göletler gezip görülebilecek yerler açısından çok önemli bir yer tutar.
  • Kaplıca, vatandaşlarca yazın yoğunlukta olmak üzere tedavi görmek isteyenlerle dolup taşar.
  • Batı Karadeniz ve İç Anadolunun kesişme noktasında bulunan bu eşsiz doğal güzellikleri bulunan bu yere doğa yürüyüşleri için gelenlerin güzergahları oluşturmaktadır.
  • Merkezde bulunan Beyler kasabından buraya gelmeden üç saat evvel sipariş verip birbuçuk saate ulaşabileceğiniz bu mekanda kuyu tandır yiyebilirisiniz. randevu: 0312 745 60 40

Coğrafya

  • 1250 - 1350 rakım yükseltide bulunan Seyhamamı'nın içinden Hamam çayı geçer. Bu çay Eğrekkaya barajını besleyen ikinci çay dır. Diğerine Kürcü çayı veyahut Salın çayı da denir. Bu iki çay Güvem köyünde birleşip Hamam Çayı altında Ankara'nın su ihtiyacını karşılayan Eğrek Kaya barajını besler.
  • Bir çanak görüntüsü içinde bulunan mahallenin arka taraflarında çam ormanları bulunur.
  • Ekim alanları kısıtlı olduğu için Tarıma pek önem verilmez.
  • Derelerde eskiden bol çay balığı bulunurdu. Aşırı avlanma ve derelerin kanalizasyon ve çöplerle pislenmesi sonucu onun da soyu tükenmektedir.

İklim

Seyhamamı'nın iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Ancak batı Karadeniz Sıradağlarının (Köroğlu Dağları) eteklerinde olduğu için yer yer Karadeniz iklimi görülür kışları çetin geçer. Bilhassa yaz aylarında güneş batımında hava soğur ve sıcaklık +13 derecelere gelir. Yazın "don" olayları olur. Bölge Küresel ısınma etki alanında olduğu için yağış ortalaması düşmüştür. Buna ağlı olarak hayvancılık ve tarım alanlarında azalma olmuştur. Ancak 2019 yılında Ülkemizi etkileyen Şiddetli yağışlar (birçok ilimizde can ve mal kaybına neden olmuştur) nedeni ile Güvem Bölgesi ve Seyhamamı Dere kenarında kurulu bir yerleşim olduğundan yağış etkisinde kalarak Sel'e maruz kalmıştır.